2021.09.11.

Légszennyezés – Napjaink egyik legégetőbb problémája

A 21. században a légszennyezés csökkentése jelenti az egyik legnagyobb kihívást, amivel az emberiségnek szembe kell néznie. Melyek azok a légszennyező anyagok, amik felelősek a kialakult helyzetért? Honnan és hogyan kerülnek a levegőbe? Hol jelenünk meg a történetben mi, emberek?

A világon 10-ből 9 ember szennyezett levegőt lélegzik be minden nap. Ezt a megdöbbentő adatot még 2018-ban tette közzé a WHO. Üdvözlendő tény, hogy az elmúlt időszakban felcsillant a remény: 2020-ban lehetőségünk volt fellélegezni. Mindehhez azonban „szükség volt” egy világjárványra, az öröm pedig nem tarthatott sokáig.

Már 2021 februárjában arról lehetett olvasni, hogy a járványügyi korlátozások enyhítésével – a mindennapos tevékenységek visszatérésével – a nitrogén-dioxid szintje számos nagyvárosban (például Pekingben) visszatért a korábbi szintre. De miért veszélyes mindez? A nitrogén-dioxid mellett melyek azok a veszélyes részecskék, amelyek hatással vannak a belélegzett levegő minőségére, az emberek egészségére és a Föld klímájára?

Azokon a területeken, ahol magasabb a légszennyezés, nagyobb arányban követelhet halálos áldozatokat a koronavírus-járvány – erre a megállapításra jutottak a Harvard Egyetem kutatói. A vizsgálat eredményeit ide kattintva tekintheti meg.

Elsődleges légszennyező anyagok

• Szálló por – Az egyik legveszélyesebb és a szmogriadó elrendelésénél az egyik legmeghatározóbb légszennyező anyag a szálló por (PM10), ami a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskéket foglalja magába. Külön említést érdemelnek a PM2,5 – vagyis a 2,5 mikrométernél kisebb – részecskék, amik kiemelt veszélyt jelentenek az egészségre. A tüdőbe jutva nehezen vagy egyáltalán nem távoznak, ezzel pedig légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhatnak.

A TSPM (összes lebegő por) a természetes források – talajerózió és vulkáni tevékenység – mellett fa-, olaj- és hulladékégetéssel, a közúti közlekedés, valamint az ipari tevékenységek következtében jut a levegőbe. Az apró részecskék megtörik és elnyelik a fényt, ezzel pedig drasztikusan képesek rontani a látási viszonyokat.

• Nitrogén-oxidok – A növényekre, állatokra és emberekre egyaránt mérgező részecskék enyhébb esetben köhögést, fejfájást és szédülést idézhetnek elő, hosszabb távon pedig csökkentik a tüdő ellenálló képességét, súlyosbítják az asztmás betegségeket és vérkép elváltozásokhoz is vezethetnek.

A nitrogén-oxidok elsősorban a gépjárművek motorjának működése, erdőtüzek, valamint ipari tevékenységek – fémek gyártása, kőolajfinomítás vagy hegesztés – során kerülnek a légkörbe, és szintén hozzájárulnak a látási viszonyok romlásához.

Légszennyezés - Technoliving

Kén-oxidok – A kén-oxidok közül az egyik legveszélyesebb az SO2 (kén-dioxid), ami belélegezve izgató hatású, a véráramba jutva gátolja az oxigénfelvételt, krónikus esetben pedig légzőszervi megbetegedéseket – például hörghurutot – is okozhat.

A kén-oxidok elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok égetésekor kerülnek a levegőbe, de műtrágyázás, acélgyártás vagy geotermikus folyamatok során is képződhetnek. A télen gyakran előforduló füstköd egyik fő alkotórészei.

• Szén-monoxid – A színtelen és szagtalan gáz elsősorban fejfájást és nehézlégzést idézhet elő, súlyosabb esetben azonban szívműködési zavarok kialakulásához, eszméletvesztéshez vagy légzésbénuláshoz is vezethet. Belélegzése már kis mennyiségben is kockázatokat rejt – az idős emberekre és a terhes nők magzataira nézve fokozottan veszélyes.

A szén-monoxid forrásai lehetnek a gépjárművek, az erőművek vagy a dohányzás, de a vulkánok, az erdő- és bozóttüzek vagy az élőlények anyagcseréje is felelősek a kialakulásáért.

• Illékony szerves vegyületek (VOC) – A VOC-k röviden összefoglalva azok a szerves vegyületek, amik szobahőmérsékleten párologva könnyedén képesek bejutni a szervezetünkbe. A sick building syndrome, vagyis a beteg épület szindróma kialakulásáért többek között ezek a részecskék felelősek.

Az illékony szerves vegyületek származhatnak például kipufogógázból, cigarettafüstből, oldószerekből, festékekből, de akár sütés során az olajból is felszabadulhatnak.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a szennyezett levegő következtében évente mintegy 7 millió ember veszti életét – a károsanyagoktól hemzsegő kültéri levegő körülbelül 3, a szennyezett beltéri levegő pedig 4,3 millió halálesetért felelős.

A légszennyezés csökkentése – Óvjuk az egészségünk, védjük a környezetünk!

Annak érdekében, hogy a légszennyezettség mértékét minimális szinten tartsuk, mindannyian tehetünk. Az alábbi tanácsok megfogadásával nemcsak a saját egészségünket, hanem a környezetünket is megóvhatjuk:

Légszennyezés - Technoliving

• Felejtsük el a festett vagy lakkozott fa, a bútorlap, a műanyag hulladék, a gumi, a használt ruha, a fáradt olaj, az üzemanyag és a színes papírhulladék égetését.

• Ha lehetőségünk van rá, közlekedjünk gyalog vagy kerékpárral. Motor vagy személygépkocsi helyett – amikor csak lehet – válasszuk a közösségi közlekedést.

• 2021. január 1-től az egész ország területén tilos az avar és a kerti hulladékok elégetése. A zöldhulladékot komposztáljuk vagy szállíttassuk el.

• Kerüljük a szilárd tüzelőanyagokat. Amennyiben mégis azt használjuk, törekedjünk rá, hogy száraz, körülbelül 15 százalékos nedvességtartalmú fát válasszunk.

• Szellőztessünk rendszeresen, de ne essünk túlzásba. A lakás lehűtésével jelentős energiaveszteséget könyvelhetünk el, emiatt többet fűthetünk, tehát több szennyező anyagot juttathatunk a levegőbe.

• Használjunk HyperHEPA szűrővel felszerelt légtisztító berendezést, ami az összes olyan részecskét rabul tudja ejteni, ami veszélyt jelenthet az egészségünkre.

Otthon, teljes biztonságban

A svájci IQAir készülékek egyedileg összeállított és hitelesített szűrőrendszerükkel bizonyítottan kiszűrik a 0,3 mikronnál kisebb szennyeződések 99,95%-át a levegőből (minden egyes szerkezet az ágazat légszűrőkre vonatkozó legszigorúbb szabványa, az európai EN 1822 szerint tesztelt és tanúsított).

Légszennyezés - Technoliving

A HyperHEPA szűrővel felszerelt, orvosilag is elismert berendezések az összefoglalónkban szereplő veszélyes részecskék mellett kiszűrik a cigarettafüstöt, az olajfüstöt, a kőolajtermékek égése során keletkezett kormot, a kutya- és macskaszőrt, a leváló hámsejteket, a baktériumokat, valamint a vírusokat és az ultrafinom molekulákat is, ezáltal pedig akár télen – a levegő minősége szempontjából legrosszabb időszakban – is képesek megteremteni a veszélyes részecskéktől mentes tiszta levegőt. TUDJON MEG TÖBBET A TERMÉKCSALÁDRÓL!