2021.02.26.

A légszennyezés hatásai – hogyan befolyásolhatja a mentális egészséget?

Felmérések alapján sokkal jelentőségteljesebb a légszennyezés hatása az emberekre, mint azt elsőre gondolnák. Hosszabb távon a kognitív képességeket és a mentális egészséget is befolyásolhatja. A probléma világszerte nagyjából 300 millió embert érint, akik emiatt akár depressziót is tapasztalhatnak. Az előző évtized folyamán 18 százalékkal nőtt ezen kategóriába beleeső emberek aránya, ami szám szerint 54 millióval több személyt jelent.

Kutatások tömkelege olvasható arról, hogy a légszennyezettség következményei és a mentális betegségek fajtái szorosan összefüggenek egymással, a téma kapcsán pedig az alábbi kérdések merülnek fel leggyakrabban:

 • Milyen szennyezőanyagok lehetnek a legmérgezőbbek, amelyek rövid és hosszútávon egyaránt kihatással vannak az egészségre?
 • A légszennyezés hatásai hogyan befolyásolják a gyerekek és felnőttek mentális és érzelmi fejlődését?
 • Hogyan védekezhet az ember, hogy a légszennyezettség kevésbé legyen káros az egészségre?
A légszennyezés hatásai - hogyan befolyásolhatja a mentális egészséget? - Technoliving

A légszennyezettség hatása a mentális egészségre

Egyes tanulmányok rávilágítottak, hogy még a rövid ideig fennálló, ideiglenes légszennyezettség is olyan betegségeket idézhet elő, mint a depresszió vagy a skizofrénia. Ezen problémák előjelei már gyerekkorban megfigyelhetőek. A fiatalok nagyjából 20 éves korukig folyamatosan fejlődnek, a nem megfelelő levegőminőség pedig – függetlenül attól, hogy folyamatosan adaptálódik a szervezetük – káros hatással van az egészségükre.

A PM2,5 (vagyis a 2,5 mikronnál kisebb) részecskék néhány óra leforgása alatt jelentős kihatással vannak a fiatalokra és a felnőttekre egyaránt. A Molecular Psychiatry egy 2011-es felmérése szerint a kutatók megállapították, hogyha napi 8 órát van az ember 10 hónapon át egy PM2,5-ös szinten, akkor annak hatásai megmutatkoznak. Legfőképp akkor tapasztalhatóak ezek az ingerek, ha valaki egy nagyvárosban lakik, míg más egy kevésbé szennyezett környéken.

A kutatásban résztvevő embereknél megállapítható volt, hogy egyre nehezebb feladatokat végezve romlott a teljesítőképességük. Ez egyrészt a jelentkező depressziónak tudható be, másrészt pedig kevésbé voltak képesek koncentrálni azok, akik egy sokkal szennyezettebb közegben voltak.

A légszennyezés hatásai - hogyan befolyásolhatja a mentális egészséget? - Technoliving

A vizsgálatok során négy fontos tulajdonságot állapítottak meg a mentális betegségek fajtái közül, melyek romlottak:

 • bipoláris zavar
 • súlyos depressziós rendellenesség
 • személyiségzavar
 • skizofrénia

A kutatások eredményeinek tanulmányozásával a kutatók a következő konklúziót fogalmazták meg, hogy mi történhet az agyban, amikor az emberek légszennyezett közegben tartózkodnak:

 • A szennyező anyagok bejutnak a tüdőbe, és gyulladást okoznak, ami végső soron kihatással lehet az idegrendszerre.
 • Az idegrendszer alapú gyulladás növeli a gyulladásos citokinek számát a szervezetben, és aktiválja a stresszre reagáló mikrogliákat. Ez az egész testet áthatja, hiszen a gyulladás károsíthatja a DNS-t.
 • A PM2,5 szennyező anyagok a vékony orrmembránon keresztül jutnak be az agyba, ami károsíthatja az emberi szaglás rendszerét.
 • Az agyba jutó szennyezőanyagok az agyat és a limbikus rendszert egyaránt károsítják, amelyek közvetlenül az emberi érzelmekért felelősek.
 • Idővel a PM2,5-ös szennyezőanyagok roncsolják a limbikus rendszert, ami által előjönnek a különböző mentális problémák.

Hogyan védhetik magukat az emberek a légszennyezettséggel szemben?

Nem túlzás azt állítani, hogy napjainkban a légszennyezés hatásai fontos szerepet játszanak az emberek körében, így érdemes az alábbi dolgokat tenni a mentális egészség megőrzése érdekében.

 1. Mentális-egészségügyi kezeléseken részt venni.
 2. Monitorozni a belső és a külső környezetben lévő levegő minőségét.
 3. Tisztán tartani a levegőt a saját otthonban.
A légszennyezés hatásai - hogyan befolyásolhatja a mentális egészséget? - Technoliving

Van megoldás!

Fontos hangsúlyozni, hogy a tisztább levegő számos pozitív tulajdonságot rejt magában, amit szinte azonnal éreznek az emberek. Ilyen a rövid távon már jelentkező kognitív funkciók és közérzet javulása.

Mindenki mentális egészségügyi tüneteire nincs gyógymód, de a levegő tisztán tartásával egy szignifikáns lépést tehet meg ennek érdekében.

A svájci IQAir készülékek egyedileg összeállított és hitelesített szűrőrendszerükkel bizonyítottan kiszűrik a 0,3 mikronnál kisebb szennyeződések 99,95%-át a levegőből (minden egyes szerkezet az ágazat légszűrőkre vonatkozó legszigorúbb szabványa, az európai EN 1822 szerint tesztelt és tanúsított).

A HyperHEPA szűrővel felszerelt, orvosilag is elismert berendezések kiszűrik a szmogot, a cigarettafüstöt, az olajfüstöt, a kőolajtermékek égése során keletkezett kormot, a kutya- és macskaszőrt, a leváló hámsejteket, a baktériumokat, valamint a vírusokat és az ultrafinom molekulákat is. Képesek megteremteni a veszélyes részecskéktől mentes tiszta levegőt. TUDJON MEG TÖBBET A TERMÉKCSALÁDRÓL!