2021.01.27.

Az 5 legnagyobb tévhit a koronavírusról – az internet is hazudhat néha

Napjainkra a koronavírus az egyik legtöbbet említett témává vált a különböző hírportálokon, oldalakon és a hétköznapi kommunikációban is. Nem meglepő, hiszen az emberek tájékozódni szeretnének a jelenlegi időszak legégetőbb problémájáról. Ez a fajta információéhség azonban megfelelő táptalajt adhat rengeteg interneten terjedő tévhitnek, melyeket jelen cikkünkben igyekszünk eloszlatni.

Az internet világában elengedhetetlen, hogy kiszűrjük a teljesen irracionális tévhiteket és hiedelmeket. Ez különösen igaz a jelenlegi helyzetre, melynek komolysága nem engedi meg a téves tájékozottságot.  Mivel általában nem lapul egy orvosi diploma a zsebünkben, ez sokszor nehezebb, mint elsőre látszik. De vajon melyek a legszélesebb körökben elterjedt tévhitek a koronavírussal kapcsolatban?

1. Tévhit – A tünetmentes fertőzöttek nem terjesztik a vírust

Noha a vírus terjedésének korai fázisában elterjedt volt a tévhit, miszerint a tünetmentes hordozók nem képesek továbbadni a betegséget, ez mostanra megdőlni látszik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi jelentései szerint a magukat tünetmentesnek valló egyének esetében sokszor derült ki, hogy csak kezdetben bizonyultak tünetmentesnek, de később náluk is jelentkeztek a Covid-19 enyhébb vagy súlyosabb tünetei.

A szervezet felvetései szerint a tünetmentes egyének is szerepet játszanak a vírus terjedésében, melynek a leggyakoribb módjai a következők:

  • a tüneteket produkáló egyének általi tüsszentés vagy köhögés
  • a fertőzött felületek érintése utáni archoz (szemhez, szájhoz, orrhoz) nyúlás
  • fertőzött részecskéket tartalmazó légtérben tartózkodás

A folyamatos óvatosság és távolságtartás akkor is elengedhetetlen, ha látszólag immunisak vagyunk a betegségre, mivel akár egyetlen köhögés vagy tüsszentés is képes másokat megfertőzni.

Sőt, egyes kutatások feltételezései szerint a vírus éneklés, kiabálás vagy akár egy szimpla társalgás útján is terjedhet, mivel az ezek során levegőbe jutó nyálcseppek könnyen megfertőzhetik a környezetünkben tartózkodókat.

A koronavírus – az internet is hazudhat néha - Technoliving

2. Tévhit – A háziállatok nem terjesztik a vírust

Mivel a Covid-19 eredeti kiindulási forrásának egy, a vadhúspiacon tartózkodó állatot (denevért vagy tobzoskát) tartanak, így ezen tévhit valóságalapja könnyen megkérdőjeleződik. (Érdekesnek mondható, hogy a hasonló kaliberű betegségek, mint a SARS és a MERS esetében is hasonló volt a helyzet.) Ugyan jelenleg nem lelhető fel sok kutatás a háziállatok koronavírusra adott reakciójára vonatkozóan, köztudott, hogy a háziállatok (mint a kutyák és a macskák) képesek elkapni és továbbadni a betegséget más fajoknak.

A koronavírus – az internet is hazudhat néha - Technoliving

Éppen ezért hangsúlyos, hogy kedvenceinket a családunk tagjaiként kezeljük, és esetükben is tegyük meg a kellő óvintézkedéseket, mint például:

  • tartsuk háziállatainkat távol a fertőzött családtagjainktól
  • ha kutyával (vagy bármilyen kiskedvenccel) útnak indulunk, minden esetben használjunk pórázt
  • lehetőleg ne vigyük állatainkat közösségbe vagy olyan helyekre, ahol más állatok is tartózkodnak (pl.: parkok, központok stb.)

3. Tévhit – Minden típusú maszk ugyanolyan védelmet jelent a vírussal szemben

A különböző maszkok különböző mértékben képesek megakadályozni a koronavírus terjedését.

A textil maszkok csupán addig képesek effektív védelmet biztosítani hordozóiknak, amíg a helyiségben mindenki viseli azokat. Hatékonyságuk azonban annál jobban csökken, minél kevesebben hordják őket környezetünkben, mivel a textíliák csupán korlátozott védelmet tudnak nyújtani a levegőben lévő aeroszolok ellen.

Ez pedig egy olyan helyen, ahol a biztonságos távolságtartás egyáltalán nem, vagy esetleg nagyon nehezen valósítható meg, nem elegendő a vírus terjedésének megfékezésére.

A szakemberek szerint jelenleg az N95, FFP2 és KN95 típusú maszkok bizonyulnak a leghatékonyabb védekezésnek.

A koronavírus – az internet is hazudhat néha - Technoliving

A fent említett maszkok különösen javasoltak

  • a kórházi dolgozók,
  • a nagy embertömeggel kapcsolatban lévő személyek,
  •  az idősekkel foglalkozó alkalmazottak,
  • és a betegségre kifejezetten hajlamos egyének

számára, mivel a hasonló környezetekben lévő aeroszolok magas koncentrációban tartalmazhatnak koronavírust.

A vírus levegőben való terjedése miatt nagy figyelmet kell szentelnünk otthonunk biztonságára is, mivel a vírus okozta szociális távolságtartás miatt a legtöbb időt kénytelenek vagyunk ott tölteni.

Otthonunk levegőjének tisztítására az IQAir légtisztítók megfelelő módon hasznosíthatóak. Az IQAir légszűrő berendezés HEPA rendszerével képes a levegőben található vírusok nagy százalékának kiszűrésére, használata pedig teljesen biztonságos a környezetre és a családtagokra nézve.

Kattintson ide, és tudjon meg többet az IQAir Healthpro 150 készülékről!

4. Tévhit – A hideg időjárás és a hó elpusztítja a vírust

Ezt a tévhitet, miszerint a koronavírus képtelen hideg időben terjedni, viszonylag hamar megcáfolta az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Mivel az ember normál testhőmérséklete időjárástól függetlenül 36,5 °C és 37 °C közé tehető, így a hideg idő és a hó nem képes megakadályozni a vírus terjedését.

A koronavírus – az internet is hazudhat néha - Technoliving

5. Tévhit – Az alkoholfogyasztás segít a vírus megelőzésében

A nagy mértékű alkoholfogyasztás már általánosságban is negatív hatással lehet egészségünkre, így a szakemberek nem tartják valószínűnek, hogy az alkohol megfelelő eszköze lenne a vírus elleni küzdelemnek.

A félelem által villámgyorsan generált tévhit, miszerint a magas alkoholtartalmú etil-alkohol (etanol) fogyasztása képes megölni a koronavírust, azonban a bódultságérzetnél és az azt követő rosszullétnél nagyobb veszélyt is magában hordoz. A magas etil-alkohol (és esetleges metil-alkohollal való keveréke) súlyos egészségügyi szövődményeket, legvégsősoron pedig halált is okozhat.

A koronavírus – az internet is hazudhat néha - Technoliving

Ne hagyjuk magunkat becsapni

Ahogy a járványhelyzet további fázisaiba lép, egyre több és több álhír, tévhit jelenik meg az interneten, melyek épp olyan gyorsasággal képesek elterjedni, mint maga a vírus. Éppen ezért kiemelkedő fontossággal bír, hogy kérjünk szakmai segítséget a felmerülő kérdéseinkben, illetve igyekezzünk lakásunk levegőjének tisztaságát megőrizni, melyben az IQAir HEPA szűrővel ellátott légtisztító és légszűrő berendezései páratlan segítséget nyújthatnak.

Vigyázzunk magunkra és a szeretteinkre!