2020.10.27.

Az ózon hatása – Tegyük tisztába a dolgokat!

Az ózon (O3) egy szúrós szagú gáz, ami megtalálható a talaj vegyületeiben, a vízben és a sztratoszférában egyaránt. A szó hallatán elsősorban az UV-B sugarakat kiszűrő képessége, valamint hatékony tisztító és fertőtlenítő hatása jut eszünkbe. Nem árt azonban tisztában lenni vele, hogy egy erős oxidáló anyagról beszélünk, ami kis mennyiségben irritációt okoz, nagy mennyiségben pedig minden élőlényre nézve mérgező.

Szervezetünk rendkívül érzékenyen reagál az ózon jelenlétére. Jellegzetes szagát könnyedén fel lehet ismerni – a hétköznapok során zsúfolt irodákban, nagyobb teljesítményű nyomtatók és fénymásológépek közelében, vagy az utcán sétálva találkozhatunk vele, ahol a gépjárművek kipufogójából kiáramló gázok a napsütés hatására ózonná és egyéb anyagokká bomlanak szét.

Az ózon hatása az emberi szervezetre

Az ózon hatása - Tegyük tisztába a dolgokat! - Technoliving

Az O3 esetében az egészségügyi határérték nagyon alacsony: mindössze 0,01 ppm (part per million – milliomod térfogatrész) elfogadható – tehát százmillió levegő részecske között egyetlen darab ózon jelenléte megengedett. Az Egészségügyi Minisztérium szerint ez a mennyiség maximum 10 órán át tartó érintkezés esetén semmilyen káros hatással nincs az emberi szervezetre. Amennyiben azonban hosszabb időn keresztül lélegzünk be olyan levegőt, amelyben az ózon koncentrációja akár csak minimálisan is meghaladja a határértéket, az alábbi panaszok jelentkezhetnek:

  • fejfájás
  • szemirritáció
  • légzési nehézség, torokfájása, köhögés, zihálás

Az ózon hatása tehát az expozíció (káros külső tényezőnek kitettség) mértékétől és időtartamától függ. Tanulmányok az O3 egészségre gyakorolt hatásai közül a csökkent légzésfunkciós értékeket, az érelmeszesedés és az asztma súlyosbodását, valamint a várható élettartam csökkenését emelik ki tartós kitettség esetén.

Az ózon fertőtlenítő és szagsemlegesítő hatása

Az O3-at szigorú feltételek betartása mellett fertőtlenítésre és szagtalanításra is használják. Az aktívszén szűrőkkel és ionizátorral együtt működő berendezések (ózongenerátorok) a levegőt negatív ionokkal és ózonnal dúsítják, ezáltal pedig a kemikáliák túlnyomó többségét ártalmatlanítják (50-szer hatékonyabban, valamint 3000-szer gyorsabban, mint a klór). Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az O3-at kibocsátó készülék üzemelésekor és a művelet befejezése után legalább 2 órán keresztül tilos az adott helyiségben tartózkodni!

Az ózon hatása - Tegyük tisztába a dolgokat! - Technoliving

Fertőtlenítő és szagtalanító hatásásának köszönhetően elsősorban egészségügyi intézmények sterilizálására és gépjárművek tisztítására alkalmazzák, mindezt azonban szigorúan ellenőrzött módon, szakemberek közreműködésével végzik. Mivel az ózon már minimális mennyiségben belélegezve is komoly egészségügyi problémákat okozhat, a lakások levegőjének tisztán tartásához O3 kibocsátásától mentes, HyperHEPA szűrővel felszerelt levegőtisztító berendezések használata ajánlott.

A vírus- és baktériummentes levegő ózon kibocsátása nélkül is biztosítható. A svájci IQAir készülékek egyedileg összeállított és hitelesített szűrőrendszerükkel bizonyítottan kiszűrik a 0,3 mikronnál kisebb szennyeződések 99,97%-át a levegőből. Ezeknek a légtisztító berendezéseknek nagy előnyük, hogy hatékonyságuk nem csökken a használat során, a „rabul ejtett” részecskéket – vírusokat, baktériumokat, szmogot, cigaretta- és olajfüstöt, kutya- és macskaszőrt – soha többé nem engedik távozni, és 100%-osan ózonmentes működést biztosítanak.

Ha szeretne többet megtudni a HyperHEPA szűrővel felszerelt, orvosilag is elismert berendezésekről, kattintson ide!

Szükség van az ózonra, de nem mindegy, hogy hol!

Az ózon hatása - Tegyük tisztába a dolgokat! -Technoliving

A légkörben, a földfelszíntől 10-50 km-es távolságra található ózon alapfeltétele a fennmaradásunknak – elnyeli a káros UV-sugarakat –, a talaj mentén megjelenő O3 viszont veszélyt jelent az egészségünkre. Az ózonpajzsot tehát védenünk kell, a közvetlen környezetünkben megjelenő mérgező gáz mennyiségét viszont minimálisra kell csökkentenünk.

Ha otthonában vagy munkahelyi környezetében ózon használata nélkül szeretne vírus-, baktérium-, szmog- és allergénmentes tiszta levegőt biztosítani, az IQAir légtisztító berendezések jelenthetik a megoldást. Tudjon meg többet!