2021.03.08.

Így védekezhet a többszörös kémiai túlérzékenység ellen

A többszörös kémiai túlérzékenység manapság egyre nagyobb szerepet játszik a hétköznapok folyamán. Ez egy olyan krónikus állapot, amelyet viszonylag erős fizikai reakciók jellemeznek az alacsony szintű kémiai expozíciókkal szemben. A tünetek közé tartozhat a szemirritáció, a nátha, a zihálás, a fáradékonyság, valamint a bőrkiütés, de a torokfájás vagy a köhögés is figyelmeztető jel lehet.

A többszörös kémiai túlérzékenység kifejezés az 1980-as évektől kezdve van jelen a köztudatban, és azóta is folyamatos vitát vált ki a szakemberek körében. Az Amerikai Orvosi Szövetség nem ismeri el hivatalosan ezt a fajta betegséget, ennek ellenére a szakemberek többsége tisztában van a túlérzékenység hatásaival és velejáróival. Ha az amerikai társadalomnál maradunk, akkor a lakosság 15 százalékáról mondható el, hogy tapasztalt már olyan tüneteket, amik a krónikus állapot jelenlétére utalnak – de a világ többi részén is hasonló arányokkal lehet számolni.

Így védekezhet a többszörös kémiai túlérzékenység ellen - Technoliving

Kutatások a többszörös kémiai túlérzékenység kapcsán

A Stockholmban található Karolinska Intézet szakemberei – a nukleáris képalkotó technológia segítségével – megállapították, hogy a szagok milyen hatással vannak az úgynevezett többszörös kémiai túlérzékenységre. A kutatások alkalmával két olyan specifikus területet határoztak meg, amely miatt a betegségben szenvedők érzékenyen reagálnak:

 • Agyi aktivitás – a túlérzékenységben szenvedők a szagokat másképp dolgozzák fel. A vizsgálatok során kiderült, hogy a kémiailag érzékeny betegeknél az agy ritkábban aktiválja a szagfeldolgozó területeket, mint azoknál, akiknél nem jelentkezik a többszörös kémiai túlérzékenység.
 • Károsodás és szerotonin – mérhető személyiségjegy a betegségben szenvedő embereknél, hogy másabb az úgynevezett károsodási faktor, avagy ártalomkerülésük. A betegeknél csökkent az idegrendszerben a 5-HT1A szintje, amelyet a szerotonin aktivál, ami hozzájárul a jólét és boldogság érzetéhez. A kutatók úgy hiszik, hogy ezek az eltérések fiziológiailag intorelánssá teszik a környezeti szagokkal szemben az érintetteket.
Így védekezhet a többszörös kémiai túlérzékenység ellen - Technoliving

Mi okozza a többszörös kémiai érzékenységet?

Különböző vegyszerek és szagok válthatják ki a tüneteket, amelyek minden háztartásban megtalálhatóak. A leggyakoribbak közé tartoznak:

 • illatanyagok, haj és testápolási termékek
 • körömlakk
 • dohányfüst
 • különböző rovarírtó szerek
 • frissen mosott és szárított ruhák
 • alkohol
 • festékanyagok
 • többféle tisztítószer
 • benzin és gázolaj

Hogyan csökkenthető a beltéri vegyi szennyezettség?

Az egészségügyi szakértők szerint az optimális beltéri levegőminőség elengedhetetlen ahhoz, hogy csökkentsük a többszörös kémiai túlérzékenységet a beltéri szagok és kémiai anyagok miatt.

 • Kontrollálja a forrást – amennyiben beazonosította a kellemetlen szag, vagy kémiai összetevő forrását, akkor azt azonnal meg kell szüntetni.
 • Növelje a szellőztetés mértékét – ha többször kinyitja naponta az ablakot, az sokat segíthet. Például, ha beltéri festést tervez, érdemes a tavaszi, vagy nyári hónapokra hagyni, amikor szabadon szellőztethet. Így kevesebb festékanyag által okozott szag és kémiai elem marad a lakásában.
 • Kerülje a légfrissítőket – amennyiben kellemetlen szagot érez otthonában, ne próbálja meg azt valamilyen légfrissítővel elnyomni, hiszen a legtöbb ilyen termék eleve olyan toxikus összetevőket tartamaz, melyek tüneteket idézhetnek elő.
 • Használjon egy effektív légtisztítót – hogy hozzájáruljon a tisztább otthoni légtérhez, elengedhetetlen egy légtisztító használata. Ennek dolga, hogy minél több kémiai összetevőtől szabadítsa meg lakását.
Így védekezhet a többszörös kémiai túlérzékenység ellen - Technoliving

A svájci IQAir készülékek egyedileg összeállított és hitelesített szűrőrendszerükkel bizonyítottan kiszűrik a 0,3 mikronnál kisebb szennyeződések 99,95%-át a levegőből (minden egyes szerkezet az ágazat légszűrőkre vonatkozó legszigorúbb szabványa, az európai EN 1822 szerint tesztelt és tanúsított).

A HyperHEPA szűrővel felszerelt, orvosilag is elismert berendezések kiszűrik a szmogot, a cigarettafüstöt, az olajfüstöt, a kőolajtermékek égése során keletkezett kormot, a kutya- és macskaszőrt, a leváló hámsejteket, a baktériumokat, valamint a vírusokat és az ultrafinom molekulákat is. Képesek megteremteni a veszélyes részecskéktől mentes tiszta levegőt. TUDJON MEG TÖBBET A TERMÉKCSALÁDRÓL!