2020.04.17.

Légszennyezés és koronavírus – Halálos kapcsolat

Azokon a területeken, ahol magasabb a légszennyezettség mértéke, nagyobb arányban követelhet halálos áldozatokat a koronavírus-járvány – erre a megállapításra jutottak a Harvard Egyetem kutatói. A vizsgálatok eredményei szerint 15%-kal növelheti a halálozási rátát a szennyezett levegő.

A kutatás fejleményeit támasztja alá a European Public Health Alliance (EPHA) korábban közzétett figyelmeztetése is. A szervezet szerint azoknál az embereknél, akik szennyezett városokban élnek, magasabb a rizikója a koronavírus okozta megbetegedés súlyosabb lefolyásának.

A légszennyezés a magas vérnyomás és a cukorbetegség mellett különböző légzőszervi megbetegedések kialakulásához is vezethet, ezek pedig negatív irányban befolyásolhatják a koronavírus kimenetelét (a kutatók ugyanerre a megállapításra jutottak a 2003-as SARS-vírus esetében).

Tisztább levegő, alacsonyabb kockázat

Csökkent a károsanyag-kibocsátás, tisztább lett a levegő. Azokon a területeken, ahol a vírus terjedése miatt korlátozásokat vezettek be, néhány nap alatt drasztikus változást figyeltek meg. Lombardia esetében például minimálisra csökkent a PM10 (10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék) szintje a levegőben:

Légszennyezés és koronavírus – Halálos kapcsolat - Technoliving - IQAir

Változást sürgetnek

Sascha Marschang, az EPHA munkatársa szerint a koronavírushoz hasonló járványok a jövőben is felüthetik a fejüket. Véleménye szerint egy egészségesebb jövő érdekében sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a károsanyag-kibocsátás csökkentésére. A Harvard Egyetem kutatói a légszennyezettség és a koronavírus összefüggéseit vizsgáló tanulmányuk összegzésében ugyanerre a végkövetkeztetésre jutottak.

Károsanyag- és vírusmentessé szeretné tenni otthona levegőjét? Ismerje meg a légtisztító berendezést, amit egészségügyi intézményekben is használnak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében: kattintson ide!