2020.02.19.

Létezik hatékony védelem a vírusok ellen!

Bizonyos fertőző betegségek időről-időre felbukkannak – a torokfájás, megfázás és nátha hármasát például mindannyian testközelből ismerjük. Ennek tudatában nem csoda, hogy a nyirkos idő beköszöntével szinte természetesnek vesszük, ha néhány napig betegszabadságra kényszerülünk. Pedig a vírusok terjedése megakadályozható lenne.

Amiket érzékszerveink segítségével képtelenek vagyunk megtapasztalni, azokról a dolgokról hajlamosak vagyunk teljes mértékben megfeledkezni. Ugyanúgy kezeljük őket, akár a hétköznapok során halmozódó problémákat: amíg nem jelentenek égető gondot, egyszerűen csak úgy teszünk, mintha nem is léteznének. Teljes mértékben igaz ez a vírusokra és a baktériumokra is. Nincs láz, nincs hidegrázás, nincs izomfájdalom, tehát nincs probléma…ez hatalmas tévedés.

Vírus vagy baktérium? Különbséget kell tenni!

Ez az, amit nagyon sokan összekevernek – nem véletlenül. A bevezetőben említett betegségeket például vírus és baktérium egyaránt okozhatja, általában cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel stb.) és fertőzött felületek megérintésével terjednek, ráadásul a tünetek is hasonlóak lehetnek. De akkor mégis, mi a különbség? Miért fontos egyáltalán, hogy különbséget tegyünk közöttük?

- TechnoLiving
Virus
  • A vírusok alkalmatlanok az önálló életre. Csak a gazdaszervezet sejtjeit felhasználva képesek szaporodni, a folyamat során elpusztítják azokat, így okozva tüneteket a szervezetben. Hőemelkedés mellett híg és áttetsző orrváladék, fej-, izom-, torok- és ízületi fájdalom, valamint izzadás, hidegrázás és általános rosszullét jelentkezhet. Vírusfertőzés esetén az első néhány nap a legkritikusabb, majd fokozatosan enyhülnek a panaszok. A teljes lefolyási idő 3-10 nap közé tehető.
  • Ezzel szemben a baktériumok többnyire egysejtű élőlények, amelyek számtalan helyen – levegőben, szárazföldön és vízben egyaránt – képesek életben maradni. Szervezetünkben is több milliárd található belőlük. Többségük hasznos vagy ártalmatlan, néhány kórokozó viszont fertőző betegséget is kiválthat. Ebben az esetben a panaszok folyamatosan romlanak, gyógyszeres kezelés nélkül pedig csak ritkán múlnak el teljesen. Magas láz, sűrű orrváladék, egy-egy pontra koncentrálódó erős fájdalom és megduzzadt nyirokcsomók utalhatnak az ilyen jellegű megbetegedésekre. A lefolyási idő akár 5-14 napig is elhúzódhat.

Ami miatt nagyon fontos, hogy különbséget tegyünk közöttük, az a gyógymód megválasztása (ez természetesen az orvos feladata). Antibiotikumos kezelésnek csak bakteriális fertőzés esetén van értelme. Vírusok jelenlétekor a rendszeres folyadékfogyasztás és a sok pihenés mellett a virosztatikumok és a tüneteket enyhítő készítmények jelenthetnek megoldást.

Kicsi a vírus, de erős!

Tény, hogy a vírusok az emberi szem számára láthatatlanok (méretük mindössze 0,02 és 0,3 mikrométer között mozog), viszont hatalmas mennyiségben vannak jelen a bolygónkon. Hogy még „kézzelfoghatóbb” legyen: létszámukat tekintve a vírusok a leggyakoribb organizmusok a Földön. Már az emberi életforma kialakulása előtt is jelen voltak, több mint 5000 fajtájuk ismert, teljes számukat pedig sok millióra becsülik.

- TechnoLiving
View of woman with fever in bed

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy éjjel-nappal rettegnünk kell a kórokozóktól. Annak érdekében viszont, hogy életünk során minél kevesebbszer kerüljünk velük kapcsolatba, érdemes betartani néhány alapvető szabályt.

Hogyan lehet megelőzni, hogy egy vírus megtámadja a szervezetünket?

  1. A kórokozók terjedése ellen az alapos és rendszeres kézmosás az egyik leghatékonyabb fegyver. Ezt végezhetjük szappannal és meleg vízzel vagy kézfertőtlenítő folyadékkal. Azzal azonban fontos tisztában lenni, hogy a vírusokkal szemben az antibakteriális készítmények nem, csak a virucid szerek hatásosak (de még ezek sem pusztítanak el minden organizmust).
  2. Járvány idején ajánlott kerülni a tömegközlekedési eszközöket és a zsúfolt közegeket. A sebészeti szájmaszk viselése a közhidelemmel ellentétben nem jelent megbízható védelmet a fertőzésekkel szemben. Felvételükkel leginkább annak az esélyét mérsékelhetjük, hogy átadjuk környezetünknek a bennünk rejtőző kórokozókat.
  3. Készítsük fel immunrendszerünket a vírusokkal szemben! Táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk rendszeresen a friss levegőn, figyeljünk oda, hogy megfelelő mennyiségű időt fordítsunk pihenésre és feltöltődésre, csökkentsük minimálisra a stresszt és próbáljuk meg teljesen kiiktatni életünkből a káros szenvedélyeket.
  4. Figyeljünk oda a minket körülvevő levegő minőségére! Csak olyan légtisztító berendezést üzemeltessünk otthon vagy a munkahelyen, ami bizonyítottan alkalmas a vírusok semlegesítésére. Az átlagos hepaszűrők mindössze 0,3 mikron molekulanagyságig hitelesítettek, ezeken azonban rengeteg részecske átjuthat. Készülékválasztásnál a legfontosabb szempont, amire oda kell figyelni, hogy alkalmas legyen a legkisebb, 0,02 mikrométer nagyságú vírusok kiszűrésére is. Erre csak az IQAir légtisztító berendezései képesek.

A legnagyobb igyekezetünk ellenére előfordulhat, hogy megfertőződünk bizonyos kórokozókkal, ennek az esélyét viszont minimálisra csökkenthetjük, ha tudatosan és körültekintően éljük mindennapjainkat.