2020.07.21.

Miért veszélyes, ha mikroműanyagok kerülnek a levegőbe?

Apró, az emberi szem számára szinte láthatatlan részecskék, amik alattomos módon szivárognak be az életünkbe. A mikroműanyagok negatív hatásairól tanulmányok ezrei szólnak, az óceánokban okozott pusztításról pedig a híradások is rendszeresen beszámolnak. Itt azonban még nem ér véget a történet. Az apró műanyagok sajnos a levegőben is jelen vannak…

…és nem csak jelen vannak, hanem be is lélegezzük őket. Egy dán kutatás eredményei szerint egy hét leforgása alatt annyi műanyagrészecske jut be a szervezetünkbe, mintha lenyelnénk egy bankkártyát. Ez pedig sajnos az egészségi állapotunkra is hatással lehet.

Mik is pontosan azok a mikroműanyagok?

A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) meghatározása szerint azokat a részecskéket tekintjük mikroműanyagoknak, amiknek az átmérője nem haladja meg az 5 millimétert.

Miért veszélyes, ha mikroműanyagok kerülnek a levegőbe? - Technoliving

Hol találhatóak meg a környezetünkben?

A NOAA kutatói megállapították, hogy a mikroműanyagok a levegőben és a vízben – óceánokban, tavakban és esővízben – egyaránt megtalálhatóak, ugyanis elég apró méretűek ahhoz, hogy a párolgás és a csapadékhullás során bekerüljenek a víz körforgásába.

Honnan származnak?

A mikroműanyagoknak számos forrása lehet, leggyakrabban azonban az alábbi helyekről kerülnek a levegőbe:

  • szintetikus anyagokból
  • autók gumijából
  • mindennapos műanyag használati tárgyakból
  • használati tárgyak bevonatából
  • szépségápolási termékekből
  • gyárakból

Milyen veszélyeket rejtenek?

Ezek a részecskék elég kisméretűek ahhoz, hogy belélegezve egyenesen a tüdőbe jussanak. Akárcsak más idegen testek, a mikroműanyagok is veszélyesek lehetnek, ha bekerülnek a légutakba – kárt okozhatnak a légcsőben és a tüdő szöveteiben; mellkasi fájdalmat és nehézlégzést idézhetnek elő; hosszú távon pedig akár a tüdőtágulat vagy a tüdőrák kialakulásának a kockázatát is megnövelhetik.

Miért veszélyes, ha mikroműanyagok kerülnek a levegőbe? - Technoliving

A legkisebb műanyag részecskék akár a véráramba is bekerülhetnek, és egyéb káros szennyeződésekkel együtt hozzájárulhatnak bizonyos keringési rendszerben fellépő kórok – például a szívkoszorúér-betegség – kialakulásához.

A levegőben fellelhető mikroműanyagok ráadásul egyéb szennyező anyagokat is hordozhatnak a felszínükön. Nagyvárosokban például fokozott annak a veszélye, hogy a cigarettafüstben, a kipufogógázban vagy egyéb kemikáliákban fellelhető molekulák is hozzátapadnak a levegőben keringő plasztikokhoz. Az így belélegzett részecskék szemirritációt, nehézlégzést, émelygést, hányást, zavartságot, a vese és a máj károsodását, sárgaságot vagy meddőséget is előidézhetnek, valamint hozzájárulhatnak a bőr-, tüdő-, húgyhólyag-, máj- vagy gyomorrák kialakulásához is.

Hogyan lehet védekezni a mikroműanyagokkal szemben?

Számos lehetőség létezik, hogy megóvjuk magunkat és környezetünket az előbb említett veszélyektől. Egy kis odafigyeléssel drasztikusan lecsökkenthetjük a káros anyagok levegőbe juttatásának és belélegzésének az esélyét.

1. Olyan tárgyakat vásároljunk és használjunk, amik újrahasznosíthatóak vagy biológiailag lebomlóak! A szintetikus anyagokból készülő műanyag tárgyaknak több ezer évre van szükségük, hogy teljesen eltűnjenek. Azok a termékek, amik komposztálhatóak, anélkül válnak eggyé a természettel, hogy ártanának neki.

2. Gondolkodjunk eco-barát alternatívákban! A 21. században szerencsére rengeteg lehetőségünk van a műanyag használati tárgyak helyettesítésére – gondoljunk csak az üveg és fém eszközökre. Igaz, hogy beszerzésük költségesebb, viszont hosszútávon megtérül a befektetés.

3. Válogassunk körültekintően! Ne csak arra helyezzünk hangsúlyt, hogy milyen alapanyagból készült eszközöket vásárolunk, hanem arra is figyeljünk oda, hogy hova helyezzük őket, amikor használhatatlanná válnak. A környezetbarát termékek csak akkor tudják beteljesíteni küldetésüket, ha az újrahasznosítás utolsó lépéseiben is közreműködünk.

4. Használjunk szakemberek által hitelesített levegőszűrő berendezést! A mikroműanyagok sokkal nagyobbak, mint a környezetünkben fellehető egyéb szennyező molekulák – mint például a PM 10 és a PM 2,5 részecskék. Egy olyan szerkezetnek, ami arra specializálódott, hogy a létező legkisebb molekulákat is kiszűrje a levegőből, a mikroműanyag részecskék gyerekjátéknak bizonyulnak.

Miért veszélyes, ha mikroműanyagok kerülnek a levegőbe? - Technoliving

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a nagy részecskeméret miatt bármelyik levegőszűrő berendezés alkalmas lenne a feladat elvégzésére. A mikroműanyagok ugyanis nem csak nagyobbak, de sokkal nehezebbek is, így a gyenge motorral felszerelt készülékek képtelenek ezeknek a részecskéknek a rabul ejtésére.

A svájci IQAir készülékek egyedileg összeállított és hitelesített szűrőrendszerükkel bizonyítottan kiszűrik a 0,3 mikronnál kisebb szennyeződések 99,95%-át a levegőből (minden egyes szerkezet az ágazat légszűrőkre vonatkozó legszigorúbb szabványa, az európai EN 1822 szerint tesztelt és tanúsított).

A HyperHEPA szűrővel felszerelt, orvosilag is elismert berendezések a cigaretta füst, a kutya- és macskaszőr, az olajfüst, a kőolajtermékek égése során keletkezett korom, a szmog, a baktériumok, a vírusok és az ultrafinom molekulák mellett mérettől és súlytól függetlenül, garantáltan képesek kiszűrni a mikroműanyag részecskéket is a levegőből.

Közösen kell tennünk egy jó ügy érdekében!

A mikroműanyagok hatalmas problémát jelentenek, az általuk okozott károk és veszélyek ellen pedig csak közösen vehetjük fel a harcot. Fordítsunk hátat az egyszerhasználatos műanyagoknak, részesítsük előnyben az újrahasznosítható vagy biológiailag lebomló termékeket, gyűjtsük szelektíven a hulladékokat, és környezetünk valamint saját magunk egészségének megőrzése érdekében gondoskodjunk a levegő tisztán tartásáról.