2020.05.04.

Ne hagyja, hogy az asztma rettegésben tartsa!

Amikor valakit felkészületlenül ér a hörgők hirtelen és görcsös összehúzódása, az egyre fokozódó légszomj és a tehetetlenég érzése akár halálfélelmet is kiválthat. A légutak beszűkülésekor jelentkező száraz köhögés, mellkasi szorítás és rohamszerű nehézlégzés egy sokak által ismert, félelmetes tünetegyüttes. Akik már megtapasztalták, hogy milyen súlyossá válhat egy asztmás roham, mindent elkövetnének annak érdekében, hogy soha ne történjen meg hasonló. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Amennyiben Önt is érinti ez a kiszámíthatatlan kórkép, érdemes tisztában lennie vele, hogyan veheti át felette az irányítást. Igaz, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint az asztma nem gyógyítható, az orvosi utasításokat betartva viszont nagyon jól kezelhető. Az ijesztő panaszok jelentkezésének az esélye minimálisra csökkenthető, és akár tünetmentesség is elérhető. Lássuk, hogy mi mindent tehet a megelőzés érdekében:

1. Mindig a terv szerint cselekedjen!

Az elsődleges és legfontosabb teendő, hogy rendszeresen egyeztessen a kezelőorvosával! Minden asztmával diagnosztizált ember számára szükséges kidolgozni egy úgynevezett akciótervet, amiben szerepel a mindennapok során alkalmazandó kezelés, valamint annak a leírása, hogy mit tehet, ha panaszai jelentkeznek – ez elengedhetetlen, hogy kontroll alatt tartsa a betegséget.

A roham megelőzése és felfüggesztése elsajátítható. Ennek pontos módjáról kizárólag szakembertől kérjen segítséget, a felírt gyógyszereket pedig mindig az előírt módon és mennyiségben alkalmazza!

2. Legyen felkészült!

Amennyiben inhalációs eszközt vagy egyéb gyulladáscsökkentőt és hörgőtágítót használ, minden esetben bizonyosodjon meg róla, amikor elhagyja az otthonát, hogy a táskájába elhelyezte a tünetek enyhítésére és megelőzésére szolgáló készítményeket. Amit még érdemes magánál tartania, az egy peak-flow-meter, vagyis csúcsáramlás mérő. Ez segíthet azonosítani, hogy a jelentkező nehézlégzést vagy köhögést egy közelgő roham okozza-e.

Amennyiben azt tapasztalja, hogy tünetei az előírt gyógyszerek és a megbeszélt mennyiségek alkalmazása ellenére felerősödnek vagy nem enyhülnek, azonnal forduljon orvoshoz! Sose próbálja egyedül megoldani a problémát!

3. Tartsa kontroll alatt a kiváltó okokat!

Hogy mi váltja ki az asztmás rohamot, az egyénenként eltérő lehet. A leggyakoribb kockázati tényezők az alábbiak:

  • pollen
  • dohányfüst
  • poratka
  • állatszőr
  • penész
  • légúti fertőzések
  • fizikai terhelés
  • erőteljes szagok
  • hideg levegő
  • stressz

Ahhoz, hogy megőrizhesse az egészségét, ismernie kell a panaszait előidéző okokat – csak így teheti meg a szükséges lépéseket a megelőzés érdekében. Például tavasszal és ősszel sokkal nagyobb eséllyel számíthat a pollenek okozta kellemetlenségekre, ezért ilyenkor hazatéréskor azonnal szabaduljon meg a viselt ruháktól, és mosakodjon meg, hogy elkerülhesse az allergének behurcolását. A tiszta, dohányfüst mentes levegő biztosítása mellett figyeljen oda, hogy hetente legalább egyszer cserélje le a hálószobában használt huzatokat – erre elsősorban a poratkák elkerülése miatt van szükség.

Mivel az asztmás rohamot légúti fertőzések is előidézhetik, sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a megfázás vagy az influenza kialakulásának a megelőzésére. A megfelelő higiénia mellett fontos szerepet kell kapniuk a védőoltásoknak is.

A koronavírus fertőzés szempontjából a krónikus légúti betegséggel élők kiemelten veszélyeztetett csoportnak számítanak. Amennyiben Önnél asztmát diagnosztizáltak, fokozottan figyeljen oda az óvintézkedések betartására!

4. Használjon légszűrő berendezést!

A szmog, az ózon, a tisztítószerek, a spray-k és az oldószerek akár már alacsony koncentrációban is irritálhatják a légutakat, a háziporatka, a pollenek, a spórák és egyéb részecskék pedig szénanáthát, asztmát és más allergiás reakciókat válthatnak ki. Noha ezeknek a szennyező anyagoknak egy része főként a szabadban keletkezik, az ajtókon, ablakokon és szellőztető rendszereken keresztül bejutnak az épületekbe.

Gondoskodjon róla, hogy otthonában egyetlen triggerrel se kelljen szembenéznie! Az IQAir HealthPro 250 légszűrő berendezés világviszonylatban a leghatékonyabb módja, hogy megszabadítsa otthona levegőjét az asztmás rohamot kiváltó tényezőktől – ezt az állítást több, mint 50 év kutatómunka, az Amerikai Tüdőgyógyász Társasággal kötött oktatási partnerség, és számos nemzetközi elismerés támasztja alá.

Az orvosok által is elismert szerkezet akár a vírusokat, a baktériumokat és az ultrafinom molekulákat is képes kiiktatni (a HyperHEPA szűrő 0,003 mikron méretig több, mint 99,5% garantált minimális hatékonysággal ejti rabul a legkisebb szennyező részecskéket), így az egész családja számára biztonságos és tiszta levegőt biztosíthat.

Akár teljesen tünetmentessé válhat!

A megfelelő ismeretek és a szükséges készítmények nélkül az asztma elleni „harc” félelmetesnek és kiszámíthatatlannak tűnhet. Amennyiben azonban rendszeresen konzultál kezelőorvosával, betartja a szakember által felállított akciótervet, odafigyel a kiváltó tényezők kerülésére és szennyeződésektől mentessé teszi otthona levegőjét, minimálisra csökkentheti a rohamok jelentkezésének az esélyét, vagy akár teljesen tünetmentessé is válhat!

A világon körülbeülül 300 millió asztmás ember él (Magyarországon közel 300 ezer felnőtt beteget tartanak nyilván). Május 5-én, az asztma világnapján az egyik legfontosabb cél, hogy felhívjuk a figyelmet a betegség kezelésének a szükségességére.