2020.12.31.

A legszennyezettebb levegőjű városok Magyarországon

Az elmúlt esztendőben Magyarország több nagyvárosában is mérsékelten rossz minőségű levegőt mértek a műszerek. 2019 első hónapjaiban az is előfordult, hogy egy megyei jogú városban – bizonyos érzékeny csoportokra nézve – egészségtelen levegőminőséget rögzítettek. Mi állhat az aggasztó adatok hátterében? Melyik városok a leginkább érintettek? Mit tehetünk, hogy csökkentsük a károsanyag-kibocsátást?

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a szennyezett levegő következtében évente mintegy 7 millió ember veszti életét – a károsanyagoktól hemzsegő kültéri levegő körülbelül 3, a szennyezett beltéri levegő pedig 4,3 millió halálesetért felelős.

A Cardiovascular Research című tudományos folyóiratban nemrég közzétett tanulmány szerint a légszennyezés társtényező lehet a Covid-19 súlyosbodásában is. A kutatók megállapították, hogy a szennyezett levegő hosszú távon 15 százalékkal növelheti a koronavírus-fertőzés halálozási kockázatát (korábban a Harvard Egyetem kutatói ugyanerre a megállapításra jutottak).

Az IQAir 2019-ben végzett felméréséből kiderül, hogy a legkritikusabb helyzet jelenleg Indiában van, ahol a világ 20 legszennyezettebb levegőjű városa közül 14 található. Ezeken a településeken az év szinte minden hónapjában súlyosan egészségtelenné nyilvánították a levegő minőségét.

A legszennyezettebb levegőjű városok Magyarországon - Technoliving

Mi a helyzet Magyarországon?

Az alábbi képen látható, hogy a kutatásban melyik városok végeztek hazánkban az „élen”. Éves összesítésben a legrosszabb adatokat Miskolcon mérték – itt az év első két hónapjában előfordult, hogy bizonyos „érzékeny csoportokra nézve egészségtelen” értékeket rögzítettek –, majd Szolnok, Szeged, Pécs és Kecskemét szerepel a listán. Budapest a hatodik helyet szerezte meg, de Szentgotthárd és Százhalombatta is bekerült az összesítésbe.

A magyar települések esetében a légszennyezettség mértéke természetesen messze elmarad az Indiában mért adatoktól. Az ideális viszont az lenne, ha a listán szereplő városokban is sikerülne elérni, hogy az egész éves átlagot nézve sárga helyett kék vagy zöld értékeket láthassunk.

A legszennyezettebb levegőjű városok Magyarországon - Technoliving

A szennyezett levegő nem csak egészségügyi probléma

Az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) egyik kutatása a légszennyezés miatti megbetegedések és halálozások költségeit vizsgálta. A néhány hete közzétett tanulmány szerint a szennyezett levegő évente mintegy 3300 millió eurós kárt okoz Budapesten. Az egy lakosra jutó veszteség súlyosságát tekintve a vizsgált 432 európai város között évi 1860 euróval (680 000 forinttal) Budapest a 22. helyen áll. A kutatásban Győr, Pécs és Debrecen is szerepel – ezek a városok a 158., 275., illetve a 319. helyet foglalták el 432 000, 332 000, illetve 297 000 forinttal.

A tanulmány szerint a szennyezettség a kelet-közép-európai országokban elsősorban a fűtésből és a közlekedésből ered (a témáról bővebben ide kattintva olvashat).

Óvjuk az egészségünk, védjük a környezetünk!

Mindannyian tehetünk annak érdekében, hogy a légszennyezettség mértékét minimális szinten tartsuk. Az alábbi tanácsok megfogadásával nem csak a saját egészségünket, hanem a környezetünket is megóvhatjuk:

  • Felejtsük el a festett vagy lakkozott fa, a bútorlap, a műanyag hulladék, a gumi, a használt ruha, a fáradt olaj, az üzemanyag és a színes papírhulladék égetését.
  • Ha lehetőségünk van rá, közlekedjünk gyalog vagy kerékpárral; motor vagy személygépkocsi helyett pedig – amikor csak lehet – válasszuk a közösségi közlekedést.
  • 2021. január 1-től az egész ország területén tilos lesz az avar és a kerti hulladékok elégetése. A zöldhulladékot komposztáljuk vagy szállíttassuk el.
  • Kerüljük a szilárd tüzelőanyagokat. Amennyiben mégis azt használjuk, törekedjünk rá, hogy száraz, körülbelül 15 százalékos nedvességtartalmú fát válasszunk.
  • Szellőztessünk rendszeresen, de ne essünk túlzásba. A lakás lehűtésével jelentős energiaveszteséget könyvelhetünk el, emiatt többet fűthetünk, tehát több szennyező anyagot juttathatunk a levegőbe.
A legszennyezettebb levegőjű városok Magyarországon - Technoliving

A svájci IQAir készülékek egyedileg összeállított és hitelesített szűrőrendszerükkel bizonyítottan kiszűrik a 0,3 mikronnál kisebb szennyeződések 99,95%-át a levegőből (minden egyes szerkezet az ágazat légszűrőkre vonatkozó legszigorúbb szabványa, az európai EN 1822 szerint tesztelt és tanúsított).

A HyperHEPA szűrővel felszerelt, orvosilag is elismert berendezések kiszűrik a szmogot, a cigarettafüstöt, az olajfüstöt, a kőolajtermékek égése során keletkezett kormot, a kutya- és macskaszőrt, a leváló hámsejteket, a baktériumokat, valamint a vírusokat és az ultrafinom molekulákat is, ezáltal pedig télen – a levegő minősége szempontjából legrosszabb időszakban – is képesek megteremteni a veszélyes részecskéktől mentes tiszta levegőt. TUDJON MEG TÖBBET A TERMÉKCSALÁDRÓL!