2020.09.28.

A tiszta levegő a hatékony munkavégzés alapfeltétele

Fejfájással, émelyegve vagy köhögési ingerrel küszködve képtelenség a feladatokra koncentrálni. A folyamatos izzadás és a verítékcseppek törölgetése szintén meggátolhatja a produktív munkavégzést, az irodában terjengő szagok pedig a teljes közösséget kizökkenthetik a gondolkodásból. Miért viselné el bárki ezeket a bosszantó kellemetlenségeket, ha egy kis odafigyeléssel elkerülhetők lennének?

A tiszta, szennyeződésektől és kellemetlen szagoktól mentes levegő a hatékony munkavégzés alapfeltétele. Amennyiben ez nincs biztosítva egy olyan közegben, ahol több ember együtt látja el a feladatait, kis túlzással kijelenthetjük, hogy a cég és a munkavállalók is „halálra vannak ítélve”. Nem forognak a fogaskerekek, megcsúsznak a határidők, felerősödik az elégedetlenkedés és egyre növekszik a feszültség. Ez az a folyamat, aminek minél hamarabb gátat kell szabni.

Csak egy kis odafigyelésre van szükség

Az alábbi szabályok betartásával bármilyen közegben megteremthető és fenntartható a munkavégzés egyik legfontosabb alappillére: a tiszta levegő.

Rendszeres szellőztetés – Évszaktól függetlenül óránként érdemes kiszellőztetni az irodahelyiséget. Ettől – leginkább a téli hónapokban – sokan viszolyognak, ezért nem kell sokáig nyitva tartani az ablakokat. Egy erősebb széllökés pillanatok alatt gondoskodik róla, hogy az állott levegőt felváltsa egy oxigéndús, friss fuvallat (amennyiben az ablakok egy forgalmas útra néznek, a szellőztetést érdemes akkorra időzíteni, amikor elvonult a csúcsforgalom).

A tiszta levegő a hatékony munkavégzés alapfeltétele - Technoliving

Ideális páratartalom megteremtése – A száraz levegő hatására a légutak kiszáradhatnak, a túl nedves környezet viszont a háziporatkák és a penészgombák elszaporodásához vezethet. Amennyiben a páratartalom 40-60% között mozog, ezek a kellemetlenségek elkerülhetők. Ebben segíthet egy párásító vagy páramentesítő készülék.

Penészfoltok kialakulásának megelőzése – A csaptelepek körül szivárgó víz, egy fel nem törölt folyadékfolt vagy a lecsapódó pára mind-mind ideális közeget teremthetnek a penész kialakulásához és megtelepedéséhez. Fontos észben tartani, hogy a szürkés-zöldes foltoktól sokkal nehezebb megszabadulni, mint megelőzni a megjelenésüket. Ehhez folyamatos légmozgásra és az ideális páratartalom biztosítására van szükség.

A tiszta levegő a hatékony munkavégzés alapfeltétele - Technoliving

Légmozgás biztosítása – Ha bútorok, dobozok vagy egyéb tárgyak eltorlaszolják a légbeömlő nyílásokat, megrekedhet a levegő áramlása. Hasonló problémát okozhatnak a csövek falán lerakódott porszemek, zsiradékok és egyéb szennyező anyagok, amik ráadásul kértevők megjelenéséhez vagy baktériumok elszaporodásához is vezethetnek. Rendszeresen ellenőrizni kell, hogy minden szellőző megfelelően el tudja-e látni a feladatait.

Virágok elhelyezése – A növények nem csak a nyugalmat árasztó munkahelyi környezet megteremtése miatt fontosak. A fotoszintetizáló virágok segítenek hatástalanítani a levegőben keringő káros részecskéket, valamint oxigént is termelnek, ami a termékeny ötletelés elengedhetetlen feltétele.

Tisztaság fenntartása – Portörlés, porszívózás, felmosás, fertőtlenítés. Ezeket a teendőket legalább hetente egyszer minden helyiségben el kell végezni. Érdemes a feladatokat a takarító személyzetre bízni, aki megfelelő alapossággal, a szükséges tisztítószerek alkalmazásával és olyan időpontban tud dolgozni, amikor a többi munkavállaló már elhagyta az irodát.

A tiszta levegő a hatékony munkavégzés alapfeltétele - Technoliving

Vírus-, baktérium- és pollenmentes levegő

Az imént felsoroltak betartásával rengeteget lehet tenni egy élhető irodai közeg megteremtése érdekében, vírusoktól, baktériumoktól és allergénektől mentes levegőt viszont kizárólag egy légtisztító berendezés beüzemelésével lehet biztosítani. A koronavírus-járvány kellős közepén, egy influenza szezon kirobbanásának a küszöbén és intenzív pollenszórás idején erre fokozottan oda kell figyelni. A készülék kiválasztását viszont nem szabad elhamarkodni, a forgalomban lévő szerkezeteknek ugyanis csak a töredéke képes az imént említett káros részecskék rabul ejtésére!

Az IQAir berendezések egyedileg összeállított és hitelesített szűrőrendszere például a pollenek, baktériumok, vírusok, porok, spórák, cigarettafüst, kutya- és macskaszőr, szmog, olajfüst és a kőolajtermékek égése során keletkezett korom mellett eltávolítják a levegőből a festékek, ragasztók, lakkok, szőnyeg- és folttisztítók, aeroszolok vagy egyéb háztartási eszközök alkalmazása során kipárolgó káros részecskéket és ultrafinom molekulákat is.

A tiszta levegő a hatékony munkavégzés alapfeltétele - Technoliving

Ezek a speciális – kórházakban is alkalmazott – légtisztító berendezések képesek garantálni, hogy egy zsúfolt irodahelyiségben elkerülhetővé váljanak a beteg épület szindróma kialakulásáért felelős triggerek, a tiszta levegő pedig évszaktól és napszaktól függetlenül folyamatosan biztosítva legyen.

Tegye próbára a többszörösen díjnyertes, orvosilag elismert készüléket a saját környezetében! További információkért KATTINTSON IDE!