2020.08.03.

Állatszőr allergia – Amikor a kiskedvenc okozza a kellemetlen panaszokat

A háziállatok rengeteg ember életében központi szerepet játszanak. A legtöbben ugyanolyan családtagként tekintenek rájuk, mint vérszerinti hozzátartozóikra. Egy állatszerető ember számára éppen ezért szinte csak egyetlen probléma jöhet szóba, ami megakadályozhatja az együttélést – de szerencsére erre is létezik megoldás.

Az állatszőr allergiaként emlegetett betegség valójában egy szélesebb problémát fed le, mint azt elsőre gondolnánk. A tüneteket ugyanis nem csak a kiskedvencek szőre, hanem a nyáluk, a vizeletükben található fehérjék vagy a leváló hámsejtek is előidézhetik. Az apró részecskék lerakódnak a szőnyegekben, függönyökben, huzatokban, drapériákban, majd elporladva – a szőrrel együtt – bekerülnek a lakás levegőjébe, és akár rendszeres takarítás mellett is panaszokat okozhatnak.

Mi okozza az állatszőr allergiát?

Az allergia valójában nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója bizonyos anyagokkal szemben. Állatszőr allergia esetén a panaszok megjelenéséért elsősorban nem is a szőr tehető felelőssé – az többnyire csak szállító szerepet tölt be –, hanem a rajta megtelepedő részecskék.

Figyelmeztető tünetek, és a diagnózis felállítása

Az állatszőr allergiának nincsenek specifikus tünetei, ugyanolyan panaszokat idéz elő, mint például a szénanátha:

 • orrdugulás
 • orrváladékozás
 • tüsszögés
 • szemviszketés
 • bőrviszketés
 • kiütések

A panaszokat nem szabad félvállról venni! Amennyiben azt tapasztalja, hogy tünetei nem múlnak el, vagy egyre rosszabbra fordulnak, amilyen hamar csak lehet, keressen fel egy allergológust. Az allergia szövődményeként – a megfelelő kezelés hiányában – akár asztma is kialakulhat.

Hogy a tünetek hátterében pontosan mi húzódik meg, az csak bőrteszt segítségével állapítható meg. A vizsgálat során a megkarcolt felhámra kis mennyiséget cseppentenek az allergéneket tartalmazó hígított oldatokból, és enyhe bőrpír jelzi, ha az adott anyagra érzékenyen reagál a szervezet.

Hogyan kezelhető az állatszőr allergia?

Bizonyos gyógyszerek segíthetnek enyhíteni a kellemetlen tünetek, a kiváltó okokat viszont nem képesek megszüntetni. Súlyos esetekben egy specifikus immunterápia – az úgynevezett hiposzenzibilizáció – is szóba jöhet, de néhány fontos szabály betartásával Ön is sokat tehet annak érdekében, ha orrdugulás, tüsszögés és szemviszketés nélkül szeretné megosztani otthonát szeretett háziállatával:

 • A kisállat megsimogatása után azonnal mosson kezet!
 • A hálószoba ajtaját mindig tartsa bezárva!
 • Az állat fésülését bízza másra, és soha ne a lakásban végezzék!
 • Hetente legalább 1-2 alkalommal fürdesse meg kedvencét!
 • A lakásban fellelhető textíliákat – ágyneműket, függönyöket stb. – havonta kétszer mossa ki 60 fokos vízben!
 • Porszívózzon és mosson fel, amilyen gyakran csak lehet!
 • Használjon HyperHEPA szűrővel felszerelt levegőtisztító berendezést!

A svájci IQAir készülékek egyedileg összeállított és hitelesített szűrőrendszerükkel bizonyítottan kiszűrik a 0,3 mikronnál kisebb szennyeződések 99,95%-át a levegőből (minden egyes szerkezet az ágazat légszűrőkre vonatkozó legszigorúbb szabványa, az európai EN 1822 szerint tesztelt és tanúsított). A HyperHEPA szűrővel felszerelt, orvosilag is elismert berendezések nem csak a kutya- és macskaszőrt, valamint a leváló hámsejteket távolítják el garantáltan lakása levegőjéből, hanem kiszűrik a cigaretta füstöt, az olajfüstöt, a kőolajtermékek égése során keletkezett kormot, a szmogot, a baktériumokat, valamint a vírusokat és az ultrafinom molekulákat is, ezáltal pedig képesek megteremteni lakásában az allergénmentes, tiszta levegőt.

Amennyiben a panaszokat kiváltó háziállat a család tagja, és a vele való érintkezés nem elkerülhető, akkor Önnek is megoldást jelenthetnek a fenti tippek. Kövessen el mindent annak érdekében, hogy lakása – és leginkább annak levegője – allergénmentes maradhasson, és élvezze a házikedvence jelenlétét!