2021.04.10.

Otthoni munkavégzés – Az inspiratív környezet kialakítása 5 lépésben

A nyugati országokban évtizedek óta sikeresen alkalmazott home office ötletére a magyar munkavállalók sokáig csak irigylésre méltó lehetőségként tekinthettek. Majd jött a koronavírus, és a nyugaton bevált munkavégzési formából pillanatok alatt követendő példa lett. A néhány négyzetméteres élettereknek át kellett lényegülniük produktív munkakörnyezetté. Az elmúlt egy év alatt mindenki hozzászokhatott az új helyzethez, a hatékony munkavégzéshez szükséges környezetet viszont sokaknak még mindig nem sikerült megteremtenie.


A KSH adatai szerint 2020 februárjáig mindössze 100 ezer körül volt azoknak a száma, akik otthonról végezték el a feladataikat. Márciusban ez a szám a háromszorosára duzzadt, májusban pedig, közel 760 ezer fővel elérte a csúcsot – ez a magyarországi munkavállalók 17%-át jelentette.

Az otthoni munkavégzés működőképesnek bizonyult

A vírushelyzet folyamatos változása a munkavégzés helyét is bizonytalanná tette – voltak, akik az elmúlt egy esztendőben végig maradtak a megszokott helyen, mások az aktuális helyzethez igazodva választottak munkavégzési formát, de olyanok is szép számmal akadtak, akik hónapokon keresztül otthonról látták el a teendőiket.


A home office – amiről a magyar munkáltatók zöme eddig hallani sem akart – rengeteg területen működőképesnek bizonyult. Néhány fős vállalkozások és hatalmas cégek vezetői is úgy határoztak, hogy vírushelyzettől függetlenül továbbra is biztosítják munkavállalóik számára az otthoni munkavégzés lehetőségét.

Otthoni munkavégzés

A home office lehetősége és tárgyi feltételei tehát már hazánkban is egyre több helyen adottá váltak, az otthoni munkavégzéshez ideális környezet kialakítása viszont elsősorban a munkavállaló feladata. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani.

Inspiratív munkakörnyezet kialakítása 5 lépésben

1. A munkaterület leválasztása – Egy kulcsra zárható szoba a legideálisabb választás. Amennyiben a körülmények ezt nem teszik lehetővé, akár egy mozgatható szekrénysor is segíthet leválasztani a munkaállomást a szórakozásra kijelölt helytől. A cél, hogy otthon is elkülönüljön egymástól a munka és a magánélet területe.

2. Az ideális asztal megválasztása – Vannak, akiknek az ülőmunka, másoknak a folyamatos egyhelyben állás okoz elviselhetetlen kellemetlenségeket. Egy állítható magasságú íróasztallal mindkét probléma könnyedén áthidalható – pillanatok alatt az aktuális igényekhez igazítható.

3. Ergonomikus szék használata – A koncentrációhoz elengedhetetlen a kényelem, ehhez pedig szükség van egy ülőhelyre, ami alkalmazkodik az emberi test sajátosságaihoz. Az ideális szék legalább 45 centiméter széles, karfája nem akadályozza a hozzáférést az asztalhoz, a háttámla pedig a gerinc vonalát követve puha, de stabil tartást biztosít.

4. A tiszta levegő megteremtése – A szennyeződésektől és kellemetlen szagoktól mentes levegő a hatékony otthoni munkavégzés alapfeltétele, az átlagos hepa szűrőkkel felszerelt légtisztító berendezések viszont mindössze 0,3 mikron molekulanagyságig hitelesítettek. Ezek a szerkezetek többé-kevésbé ellátják a feladatukat, a svájci IQAir készülékek ennél azonban 100-szor kisebb részecskékkel is elbánnak.

Az egyedileg összeállított és hitelesített szűrőrendszerével ez az egyetlen készülékcsalád jelenleg a piacon, amely képes kiszűrni a 0,3 mikronnál kisebb szennyeződések – a vírusok, a baktériumok, a pollenek – 99,97%-át a levegőből.

Otthoni munkavégzés

Tegye próbára a többszörösen díjnyertes, orvosilag elismert készüléket a saját környezetében! További információkért KATTINTSON IDE!

5. Hallani és hallatszani – Az otthoni munkavégzés nélkülözhetetlen elemei a hang fogadására és továbbítására alkalmas eszközök, hiszen nemcsak a munkatársakkal, hanem az ügyfelekkel is folyamatos kapcsolatot kell tartani. A Bang & Olufsen termékek mindezt a legmagasabb minőségen képesek biztosítani. Sőt, ennél sokkal többre is képesek:

  • Szabadságot biztosítanak – Legyen szó fülhallgatóról (BeoPlay E8), fejhallgatóról (BeoPlay H4) vagy hordozható hangszóróról (BeoPlay A1), a vezeték nélküli kialakítás, a több mint 24 órás készenléti idő és a kristálytiszta hangzás teljes szabadságot biztosít.
  • Figyelmeztetnek és emlékeztetnek – A hangvezérléssel is navigálható kiegészítők (Beosound Balance) nemcsak a parancsokra engedelmeskednek, hanem figyelmeztetnek, ha közeleg egy halaszthatatlan meeting, vagy a kedvenc dallamok lejátszásával emlékeztetnek, hogy itt az ideje egy kis pihenőidő beiktatásának.
  • Kizárják a zavaró tényezőket – Az aktív zajszűrés lehetővé teszi, hogy a külvilág hangjai – gyermekzsivaly, beszélgetések és egyéb morajok – teljesen kizárhatók legyenek (a transparency mode aktiválásával a befelé figyelés egyetlen mozdulattal megszakítható, ha erre van szükség). A BeoPlay H9 például tökéletes társ lehet az elmélyüléshez.
  • Gondoskodnak a zenei élményről – A zene sokak számára nélkülözhetetlen a hatékony munkavégzéshez. A BeoSound 2 Acoustic Lens technológiájának köszönhetően a hang visszaverődése a padlóról és a mennyezetről minimálisra csökken, így mindig maximális minőségben élvezhetők a koncentrációt támogató dallamok.
Otthoni munkavégzés

Szeretné a saját füleivel is megtapasztalni, hogy mit jelent pontosan a Bang & Olufsen Signature hangzás? Kíváncsi rá, hogy milyen érzés kézbe venni a minden porcikájukban a skandináv precizitást és életérzést tükröző készülékeket? Keresse fel a Bang & Olufsen termékek hivatalos magyarországi forgalmazóját: KATTINTSON IDE!