2021.07.10.

Posztcovid szindróma – Tünetek és teendők

A COVID-19 fertőzésből felgyógyultak közül sokan számolnak be olyan tünetekről, amiket a megbetegedés előtt nem tapasztaltak. Vannak, akik hetekkel a megfertőződés után sem éreznek ízeket és szagokat, mások levertségre panaszkodnak, de olyanok is akadnak, akik egyszerűen azt érzik, hogy az egészségi állapotuk nem a régi. Milyen tünetek utalhatnak posztcovid szindrómára? Mit lehet tenni a panaszok jelentkezése után, ha nincs szükség kórházi ellátásra?

A jelenlegi adatok szerint Magyarországon már 750 ezer fölött van azoknak a száma, akik felgyógyultak a koronavírus-fertőzésből, világviszonylatban pedig több mint 182 millió emberről beszélhetünk. Nem szabad azonban megfeledkezni arról a tényről, hogy a COVID-19-en átesettek a kórokozó eltűnése után is számíthatnak maradványtünetek jelentkezésére vagy szövődmények kialakulására.

A posztcovid szindróma életkortól és nemtől függetlenül bárkinél felütheti a fejét. Tanulmányok adatai szerint a koronavírus-fertőzést követő 1 hónapon belül az érintettek mindössze 65%-a nyeri vissza korábbi egészségi állapotát.

A posztcovid szindróma tünetei

Posztcovid szindróma alatt az első tünetek jelentkezése után négy hétnél tovább elhúzódó, késői maradványtüneteket értjük. A koronavírus ilyenkor már nincs jelen a szervezetben, viszont hasonló panaszok jelentkezhetnek, mint a megbetegedés idején. Ezek a következők lehetnek:

• légszomj, nehézlégzés,

• ízérzés- és szaglásvesztés,

• elhúzódó köhögés,

• heves szívverés,

• fejfájás,

• végtagfájdalom,

• fáradtságérzet,

• alvászavar,

• tompult tudatállapot

• és lelki problémák.

posztcovid szindróma

Azokon a területeken, ahol magasabb a légszennyezettség mértéke, nagyobb arányban követelhet halálos áldozatokat a koronavírus-járvány – erre a megállapításra jutottak a Harvard Egyetem kutatói. A vizsgálatok eredményei szerint 15%-kal növelheti a halálozási rátát a szennyezett levegő. A kutatás eredményeiről IDE KATTINTVA olvashat bővebben.

A posztcovid szindróma kezelése

Az imént említett panaszok jelentkezése esetén minél hamarabb fel kell venni a kapcsolatot a kezelőorvossal, ha pedig a tünetek hirtelen aggasztóvá válnak, a sürgősségi ellátás felkeresése is indokolt lehet – a szakemberek ilyenkor kizárják az olyan kórképek jelenlétét, mint például a tüdőembólia, a szívelégtelenség vagy a mélyvénás trombózis, majd felállítják a kezelési tervet.

A posztcovid szindróma diagnosztizálása esetén általában egy hosszas rehabilitációs időszakra kell felkészülni, aminek keretében a fizikai aktivitás fokozása és a rekeszizom működését támogató légzőgyakorlatok mellett az emésztési panaszok kezelésére vagy a pszichés állapot javítására is szükség lehet.

posztcovid szindróma

Amennyiben a kezelőorvos szerint a tünetek súlyossága nem igényel kórházi ellátást, a panaszok enyhítésére és néhány alapszabály betartására fontos helyezni a hangsúlyt:

• A betegség alakulásának nyomon követése érdekében figyelje a szervezete jelzéseit, és naponta végezzen el általános állapotfelmérést: ellenőrizze a légzés ritmusát és mélységét, a pulzus- és légzésszámot, tesztelje az ízlelését és a szaglását.

• A rendszeres szellőztetés mellett figyeljen oda a bő folyadékfogyasztásra és a vitaminokban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozásra.

• A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mellett támogassa immunrendszere működését multivitamin készítményekkel. B-vitamin-komplex szedésével a „brain fog” (tompa agy) okozta kellemetlenségeket enyhítheti.

• Véroxigénszint-mérő vagy alvásfigyelő készülék vásárlása esetén azt az eszközt érdemes választania, ami visszajelzést ad, ha aggodalomra okot adó értékeket mér – így azonnal cselekedhet, ha szükséges.

• A COVID-19 gyakran a légzőszerveket veszi célkeresztbe. A tüdő tehermentesítése érdekében légtisztító berendezés segítségével gondoskodhat róla, hogy otthona levegője vírus- és károsanyagmentes legyen.

posztcovid szindróma

Az IQAir HealthPro 250 légtisztító berendezés a világ számos pontján – kórházi és egyéb egészségügyi létesítményekben egyaránt – bebizonyította, hogy bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben is hatékony védelmet nyújt. Egyedileg összeállított és hitelesített szűrőrendszere a cigaretta füst, a kutya- és macskaszőr, a porok, a spórák, a pollenek, az allergének és a baktériumok mellett teljes mértékben eltávolítja a levegőből a vírusokat és az ultrafinom molekulákat is.

Ha többet szeretne megtudni az orvosilag is elismert IQAir termékcsaládról, érdeklődjön a magyarországi forgalmazónál, vagy rendelje meg online az Ön igényeinek megfelelő készüléket: KATTINTSON IDE!

Az összeállításhoz felhasznált források: