2021.07.10.

Pozitív teszt után – A koronavírus-fertőzés hosszú távú hatásai

A posztcovid szindróma tüneteiről egyre több helyen lehet olvasni, arról azonban ritkábban esik szó, hogy a pozitív teszt után milyen hosszú távú egészségügyi problémák alakulhatnak ki, ha nem kezelik megfelelően a koronavírus-fertőzést. Az alábbiakban a COVID-19 által leggyakrabban érintett szerveket gyűjtöttük össze.

A koronavírus-fertőzés lefolyásának súlyosságától függetlenül minden érintettnek érdemes tisztában lenni vele, hogy milyen tünetek jelentkezése esetén merülhet fel a posztcovid szindróma jelenléte. Ez azért fontos, mert a kezeletlen betegség még a korábban teljesen egészséges és aktív életet élő embereknél is előidézhet olyan elváltozásokat, amelyek akár életveszélyes állapothoz is vezethetnek.

A vírusok az emberi szem számára láthatatlanok (méretük mindössze 0,02 és 0,3 mikrométer között mozog), viszont hatalmas mennyiségben vannak jelen a bolygónkon. Már az emberi életforma kialakulása előtt is léteztek, több mint 5000 fajtájuk ismert, teljes számukat pedig sok millióra becsülik. Annak érdekében, hogy életünk során minél kevesebbszer kerüljünk velük kapcsolatba, érdemes betartani néhány alapvető szabályt. Ha részletesebben szeretne olvasni a témáról, KATTINTSON IDE!

Milyen tünetek utalhatnak posztcovid szindrómára?

Amennyiben igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, de négy héttel a pozitív teszt után is heves szívdobogást, nehézlégzést, elhúzódó köhögést, ízérzés- és szaglásvesztést, erőteljes fáradékonyságot vagy alvászavart tapasztal, feltehetően a posztcovid szindróma okozza a panaszokat (amennyiben súlyosabb volt a betegség lefolyása vagy egyéb társbetegséggel – például valamilyen légúti problémával – él együtt, a koronavírus-fertőzést kísérő szindróma kialakulásának nagyobb az esélye).

pozitív teszt után

Milyen egyéb tünetek utalhatnak a posztcovid szindróma jelenlétére? Mit lehet tenni a panaszok jelentkezése után, ha nem szorul kórházi ellátásra? IDE KATTINTVA ezekre a kérdésekre is választ kaphat.

Pozitív teszt után – Milyen szerveket érinthet a koronavírus?

Tüdő – A koronavírus-fertőzés következtében gyakran kialakuló tüdőgyulladás után keletkező hegszövetek és a tüdő-léghólyagocskák károsodása hosszú távú légzési problémákhoz vezethet.

Szív – A COVID-19-en átesett emberek körében elvégzett képalkotó vizsgálatok számos érintettnél kimutatták a szívizom maradandó károsodását – ez a későbbiekben növelheti a szívpanaszok kialakulásának a kockázatát.

Agy – A rendelkezésre álló adatokból a kutatók arra következtetnek, hogy a COVID-19 az Alzheimer-kór, valamint a Parkinson-kór mellett az agyvérzés kialakulásának az esélyét is növelheti.

Érrendszer – A koronavírus az erek falának gyengítése mellett a vérrögök kialakulásának is megnöveli a kockázatát – mindez agyvérzéshez, szívrohamhoz, valamint vese- és májproblémákhoz vezethet.

Psziché – A COVID-19 súlyosabb lefolyása vagy kórházi ellátás esetén előfordulhat a poszttraumás stressz szindróma kialakulása. Hangulatingadozás, szorongás és depresszió szintén gyakran kialakulat akár hetekkel vagy hónapokkal a megfertőződést követően is.

pozitív teszt után

Kórházi ellátás után – Az ideális körülmények megteremtése otthon

A koronavírus-fertőzésen átesettek jelentős része enyhe tünetekkel vagy teljesen tünetmentesen vészeli át a megbetegedést, mások kórházi ellátás és hosszas lábadozás után épülnek fel. A betegség lefolyásától függetlenül jelentős számban vannak azok, akiknek visszamaradó károsodásai – elsősorban légzőszervi problémája – marad, vagy a COVID-19 fertőzést kísérő egyéb kellemetlen panaszokkal kell együtt élnie.

Amennyiben a kezelőorvos szerint a tünetek súlyossága nem igényel kórházi ellátást, a panaszok enyhítésére és néhány alapszabály betartására fontos helyezni a hangsúlyt:

• A betegség alakulásának nyomon követése érdekében figyelje a szervezete jelzéseit, és naponta végezzen el általános állapotfelmérést: ellenőrizze a légzés ritmusát és mélységét, a pulzus- és légzésszámot, tesztelje az ízlelését és a szaglását.

• A rendszeres szellőztetés mellett figyeljen oda a bő folyadékfogyasztásra és a vitaminokban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozásra.

• A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mellett támogassa immunrendszere működését multivitamin készítményekkel. B-vitamin-komplex szedésével a „brain fog” (tompa agy) okozta kellemetlenségeket enyhítheti.

• Véroxigénszint-mérő vagy alvásfigyelő készülék vásárlása esetén azt az eszközt érdemes választania, ami visszajelzést ad, ha aggodalomra okot adó értékeket mér – így azonnal cselekedhet, ha szükséges.

• A COVID-19 gyakran a légzőszerveket veszi célkeresztbe. A tüdő tehermentesítése érdekében légtisztító berendezés segítségével gondoskodhat róla, hogy otthona levegője vírus- és károsanyagmentes legyen.

pozitív teszt után

Az IQAir HealthPro 250 légtisztító berendezés a világ számos pontján – kórházi és egyéb egészségügyi létesítményekben egyaránt – bebizonyította, hogy bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben is hatékony védelmet nyújt. Egyedileg összeállított és hitelesített szűrőrendszere a cigaretta füst, a kutya- és macskaszőr, a porok, a spórák, a pollenek, az allergének és a baktériumok mellett teljes mértékben eltávolítja a levegőből a vírusokat és az ultrafinom molekulákat is.

Ha többet szeretne megtudni az orvosilag is elismert IQAir termékcsaládról, érdeklődjön a magyarországi forgalmazónál, vagy rendelje meg online az Ön igényeinek megfelelő készüléket: KATTINTSON IDE!

Az összeállításhoz felhasznált források: