2021.09.06.

5+1 tévhit a légtisztító berendezések kapcsán

A levegő minősége egy kulcsfontosságú tényező életminőségünk szempontjából, melyre napjainkban fokozott figyelmet fordítunk. A koronavírus-járvány következtében a mindennapos higiénia és a tiszta levegő a korábbinál is fontosabb kérdéssé vált, a kézfertőtlenítők, a szájmaszkok és a légtisztító berendezések utáni kereslet pedig drasztikusan megemelkedett.

5+1 tévhit a légtisztító berendezések kapcsán

A növekvő igénnyel párhuzamosan újabbnál újabb tévhitek láttak napvilágot a betegség terjedésének megelőzésével kapcsolatban, melyek az internetnek köszönhetően futótűzként terjedtek. A téves állítások természetesen a légtisztitó berendezéseket sem kerülték el. Ezekből válogattunk.

Légtisztító berendezések – Tények és tévhitek

1. A légtisztító berendezések használata felesleges

Kevés ember él olyan környezetben, ahol a tiszta levegő maradéktalanul biztosítható lenne. Egy belvárosban például az ablakokat kitárva nemcsak a különböző porok, hanem a kipufogógázból származó kén-dioxid, szén-monoxid és korom is bejut az otthonunkba, irodánkba. Emellett megjelenhetnek a növények által kibocsátott pollenek, illetve kiskedvenceink szőrzete is kellemetlenségeket okozhat, ha egy légtérben lakunk velük. És ne feledkezzünk meg a baktériumokról, vírusmolekulákról sem, amik szintén jelen lehetnek a zárt terekben. A tiszta levegő biztosítása ilyen közegben légtisztító berendezések használata nélkül elképzelhetetlen.

5+1 tévhit a légtisztító berendezések kapcsán

2. Felesleges az otthoni levegőt tisztítani, mivel az utcára kilépve rögtön a szennyezettebb levegő fogad minket

Az állítás igaznak tűnhet, de vegyük számításba, hogy hol töltünk el több időt? Szabadtéren vagy beltérben? Mivel az emberek többsége a nap folyamán főként beltérben tartózkodnak, az adott helyiség levegőminősége az elsődleges. Ha szennyezett, annak hatása meghatározóbb a kültéri környezethez képest (mint ahogyan azt az első pontban is említettük, a beltéri levegőben rengeteg egészségre káros molekula található).

3. A légtisztító berendezések használata legyengíti az immunrendszert

A tévhit azon alapszik, hogy szervezetünk a tisztább levegőhöz hozzászokva fogékonyabbá válik a különböző megbetegedésekre. Gondoljunk bele: amennyiben a fenti állítás igaz lenne, a korházakban sem törekednének a kórokozóktól és szennyező anyagoktól mentes levegő megteremtésére, és valószínűleg a hegyi túrázók és a kirándulók száma is drasztikusan lecsökkenne. Természetesen ez az állítás is hamis.

4. A légtisztító berendezések működése ózonkibocsátással jár

A légtisztító berendezések többsége nem bocsát ki ózont, azonban akadnak kivételek: az úgynevezett ózongenerátorok. Ezek a készülékek elsősorban nem az otthoni levegő tisztítására szolgálnak, működésük során ugyanis TILOS azokkal egy légtérben tartózkodni (az ózon mérgező, már alacsony koncentráció esetén is károsítja a tüdő szöveteit). Az ózongenerátorok fertőtlenítő hatása megkérdőjelezhetetlen, ezt a megoldást viszont elsősorban mentőautókban és személyautókban alkalmazzák, a művelet végét pedig minden esetben alapos szellőztetéssel zárják. Otthoni környezetben a HEPA szűrővel felszerelt készülékek alkalmazása javasolt, melyek használata teljes mértékben kockázatmentes.

5+1 tévhit a légtisztító berendezések kapcsán

5. A légtisztító berendezések nem képesek a szén-monoxid kiszűrésére

Ez az állítás szintén nem teljesen igaz, mivel a piacon több olyan készülék elérhető, amely hatékonyan tisztítja meg a levegőt a fent említett molekulától is. Az ársáv alján elhelyezkedő berendezések főként a szállópor kiszűrése alkalmasak, azonban kissé nagyobb keretösszeget biztosítva vásárolhatunk szén-monoxid eltávolítására is alkalmas berendezést.

+1 A légtisztító berendezések hatékonysága változatlan marad

A készülékek hatékonysági foka és tartóssága – többek között – az alkalmazott technológia függvénye. Az olcsóbb légtisztítók már 30 000 Ft-tól elérhetőek – ezek a berendezések általában rövidebb élettartamúak, és kizárólag a nagyobb méretű részecskék kiszűrésére alkalmasak. A drágább készülékek a megfelelő karbantartás mellett akár évtizedeken keresztül is működőképesek lehetnek, és a legapróbb szennyeződésektől – például a vírusoktól és a gázmolekuláktól – is képesek megtisztítani a levegőt.

Amennyiben nem elég körültekintő, Ön is könnyedén elkövetheti azt a hibát, hogy olyan készüléket választ, ami hosszú távon több pénzt emészt fel, mint az első ránézésre drágább társa, ráadásul a hatékonysága is elmaradhat az eredetileg remélttől. A meggondolatlan pénzköltésnél azonban egy sokkal súlyosabb problémával is szembe találhatja magát, ha elhamarkodott döntést hoz: amennyiben nem megbízható helyről rendel, vagy olyan készüléket helyez üzembe, ami ózon vagy UV-C kibocsátással jár, akár az egészségét is veszélybe sodorhatja! Ha szeretné mindezeket elkerülni, érdemes tisztában lennie a fotokatalitikus berendezések, az ózongenerátorok, az ionos készülékek, a germicid lámpával ellátott- és a HEPA filteres légtisztítók működési mechanizmusával! Olvasson tovább!

A legapróbb egészségre káros molekulákat is nyakon lehet csípni!

Számtalan megalapozatlan és hamis információ kering a nagyvilágban, melyre jó példák az imént említett tévhitek is. De mi lehet a megoldás?

Amennyiben lehetősége van, válasszon HyperHEPA szűrővel felszerelt légtisztító berendezést, amely a legapróbb, 0,003 mikron méretű részecskék (pl.: baktériumok, vírusok és ultrafinom molekulák) eltávolítására is alkalmas. Ha valóban kristálytiszta és biztonságos levegőt szeretne biztosítani a környezetében, az IQAir termékcsalád jelent igazi megoldást. A készülékek fejlett szűrési technológiájuknak köszönhetően csendes működés mellett biztosítanak kifogástalan levegő minőséget. Használatuk egyszerű és kockázatmentes.

5+1 tévhit a légtisztító berendezések kapcsán

Szeretne többet megtudni az orvosilag is elismert IQAir termékcsaládról? KATTINTSON IDE!